
5 meest gestelde vragen over hypotheekfuncties
Als recruiter voor de openstaande vacatures binnen de hypotheeksector bij Octas.Statera, spreken wij wekelijks veel (hypotheek)professionals voor detacheringsopdrachten. Van young professionals die net komen kijken in de financiële sector, tot zeer ervaren hypotheekacceptanten die in gesprek gaan over welke stappen zij nog kunnen maken en wat Octas.Statera daarin voor hen kan betekenen. De meest gestelde vragen hebben we voor jou op een rij gezet in dit artikel

Welke diploma’s zijn er nodig voor een hypotheekfunctie en waar faciliteert Octas.Statera in?
Voor steeds meer detacheringsopdrachten wordt door de opdrachtgever gevraagd om minimaal in het bezit te zijn van een hbo-diploma. Het gaat dan niet om een afgeronde cursus of certificaat op hbo-niveau, maar een volledige opleiding. Een deel van onze opdrachtgevers vraagt om hbo werk- en denkniveau, waarbij een afgeronde mbo-opleiding dan vaak een vereiste is. In onze vacatures wordt duidelijk aangegeven wat er gevraagd wordt.
Je hebt altijd een certificaat Wft Basis nodig!
Zonder dit papiertje is het niet mogelijk om bij een bank of verzekeraar aan de slag te gaan in een functie waarbij je klantcontact hebt. Voor bijna alle functies waarbij je de klant inhoudelijk informeert over hypotheken is naast de Wft Basis ook een certificaat Wft Hypothecair Krediet vereist. En voor functies waarbij je advies geeft aan een klant, is aanvullend een Wft Vermogen noodzakelijk. Bedien je ondernemers in privé? Dan is ook een opleiding Zakelijke Kredietverlening van belang.
Heb je nog geen Wft behaald of niet allemaal?
Geen probleem, het is mogelijk om je Wft’s te behalen via de Octas.Statera Academy. Naast deze verplichte certificaten bespreek je met jouw persoonlijke Businessmanager jouw ambities en maak je een op maat gemaakt opleidingsplan.
Ik ben Hypotheekadviseur, hoe word ik Hypotheekacceptant?
De markt vraagt op dit moment meer om een Hypotheekacceptant dan om een Hypotheekadviseur. Deze stap is zeker mogelijk, maar het werk is wel heel anders. Er zijn andere competenties en vaardigheden voor nodig.
Competenties hypotheekadviseur
Als Hypotheekadviseur sta je veel in direct contact met klanten, zie je klanten in de spreekkamer (pre-COVID-19) of via beeldbellen en heb je veel telefonisch contact. Je adviseert niet alleen over hun hypotheek, maar ook over aanvullende financiële producten.
Eigenschappen van de hypotheekacceptant
Het vak van Hypotheekacceptant is meer een administratieve backofficefunctie. Je controleert de aanvraag voor een hypotheek die de adviseur doet en bekijkt of de aanvraag mogelijk is binnen de gestelde kaders van de geldverstrekker. En zo niet, dan denk je mee over hoe deze klant wel een hypotheek kan aanvragen bij de geldverstrekker waar je voor werkt. Bij veel opdrachtgevers heb je als Hypotheekacceptant contact met Hypotheekadviseurs van de eigen organisatie of het intermediair, maar bij sommigen is het werk voornamelijk administratief.
Wat voor een trends en ontwikkelingen ziet Octas.Statera in de hypotheeksector?
Wat we zien is dat onze opdrachtgevers met hun tijd mee gaan. Klantgerichtheid staat voorop. Banken werken sinds een paar jaar met NPS-scores en meten de KPI’s van hun werknemers. Ze streven na om net zo klantgericht te zijn of worden als de Coolblue’s of Ubers van deze tijd. Daarnaast wordt er bij banken en verzekeraars ook steeds vaker Agile gewerkt. Managementlagen zijn geschrapt en onze professionals werken daar in zelfsturende teams. Er wordt steeds meer gevraagd om future proof professionals die graag bezig zijn met procesoptimalisering en ‘slimmer’ werken.
Houdt het vak van Hypotheekacceptant op te bestaan door digitalisering?
Dat is mogelijk, maar wanneer dat gebeurt, is lastig te zeggen. Eenvoudige hypotheekaanvragen zullen binnen aanzienlijke tijd gedigitaliseerd worden. Bij een aantal banken gaat dit al middels Straight Through Processing (STP). Alleen de uitval wordt nog door professionals beoordeeld. Complexe hypotheekaanvragen zullen ook in de toekomst door Acceptanten behandeld moeten worden. Systemen kunnen niet alles overnemen, maar er zal wel een verschuiving plaatsvinden.
Ik wil graag Hypotheekadviseur worden, hoe pak ik dat aan?
Je uitgangspositie is belangrijk. Voor een starter is dit anders dan voor iemand met al jaren werkervaring. Belangrijk is om te bepalen of het werk bij je past. Beschik je over de juiste opleiding(en)of kun je die halen? En past de baan bij jou als persoon? Heb je de juiste competenties of ben je in staat deze te ontwikkelen?
Allround hypotheek specialist
Onze opdrachtgevers hebben graag hypotheekadviseurs die alle aspecten van het hypotheekvak kennen; accepteren, telefonisch informeren en het beheer van hypotheken. Het geeft een goede basis voordat je als hypotheekadviseur aan de slag gaat, omdat je weet hoe het proces aan de ‘andere’ kant van de tafel werkt. Zo weet je ervoor te zorgen dat je, als je eenmaal adviseur bent, zo snel mogelijk een akkoord hebt op de hypotheekaanvraag voor jouw klant.
Ervaring binnen de hypotheekadvies
Voor hypotheekadvies via detachering wordt vaak een aantal jaren ervaring gevraagd. Onze opdrachtgevers huren namelijk tijdelijke expertise in. Doorstroom vanuit een andere rol binnen het vakgebied bij dezelfde opdrachtgevers is dan vaak de beste manier om jouw droombaan te bereiken. Ook hierin denken we graag met jou mee, dus neem vooral contact op, dan kijken we samen wat er mogelijk is!