Anderen zochten ook

Collega's aan het woord

Werken aan een betere wereld in het KYC-werkveld via Octas.Statera

Yonieke Lubberts (24) is nu een half jaar werkzaam in KYC (Know Your Customer) bij een grootbank, gedetacheerd via Octas. Hoe is Yonieke in dit werkveld gerold en hoe ervaart zij het werken via een detacheerder? Wij gingen met haar in gesprek over haar ervaringen.

Welkom Yonieke! Hoe ben je in het KYC werkveld terecht gekomen?

“Al tijdens mijn studie Criminologie werd ik en mijn studiegenoten regelmatig benaderd door recruiters voor dit soort werk. Daarnaast hoorde ik van mensen die al in KYC werkzaam waren wat het werk nou eigenlijk inhield en het klonk voor mij wel als een goede startersbaan. Toen ik klaar was met mijn studie was ging ik rondkijken naar detacheerders en kwam ik al gauw bij Octas terecht.” Nu al enthousiast geworden om jouw compliance ervaring bij Octas in te zetten als CDD of KYC analist?

Vanwaar de keuze voor detachering via Octas?

“Ik vind de vrijheid om van werkgever te wisselen erg aantrekkelijk. Als je ergens begint en je bent niet zo tevreden, is het makkelijker om je detacheerder aan te spreken en gauw ergens anders aan de slag te gaan dan wanneer je intern ergens vast in dienst gaat. Je weet vooral in het begin natuurlijk niet zo goed wat je moet verwachten, en mijn ervaring met Octas is dat ze je goed begeleiden om een opdracht te vinden die bij je past. Die flexibiliteit en openheid vindt je eigenlijk alleen maar in detachering.”

Hoe wil jij je carrière verder ontwikkelen?

“Lastige vraag, aangezien ik het gevoel heb dat ik pas net ben begonnen! Ik ben nu nog een junior analist, en ik voel mij nu goed op mijn plek. Ik heb al wel veel geleerd en ik krijg constant te maken met nieuwe uitdagingen. Ik wil graag verder groeien naar medior niveau, en dan zie ik wel verder of ik mij ergens in wil specialiseren. Misschien dat ik over een jaar een veel beter beeld heb van hoe ik mij verder wil ontwikkelen, maar op dit moment zit ik goed in deze functie.”

Hoe krijg jij voldoening uit je werk?

“Ik begon tijdens een opdracht met een harde deadline, en nu hebben we dat afgerond, dus het voelde heel goed om zo’n project met een positief resultaat af te ronden. Het voelt sowieso ook heel prettig om een complex dossier goed onderzocht te hebben en met een goed gevoel dat af te kunnen sluiten. Ik haal ook heel veel voldoening uit samenwerken met andere mensen, dat gevoel van collegialiteit en gezelligheid op kantoor, dat is voor mij erg belangrijk.”

Wat voor veranderingen en uitdagingen kom je tegen tijdens je werk?

“Wat ik zelf een uitdaging vind is het omgaan met targets, wat bij deze grootbank een hogere prioriteit heeft, en die ook regelmatig veranderen. Daar moest ik in het begin wel aan wennen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen kwalitatief goed werk leveren en kwantitatief veel weg te werken. Qua veranderingen merk ik dat er veranderingen aangebracht worden in de werkwijze en trainingen, dat is erg leuk omdat je daarmee nieuwe uitdagingen aan kan.”

Wat voor tips en advies zou jij starters meegeven die pas net komen kijken binnen KYC?

“Stel heel veel vragen. Natuurlijk moet je ook zelf dingen proberen uit te zoeken maar vooral in het begin hoef je je niet te schamen als je dingen niet weet en hulp moet inschakelen. Door vragen te stellen leer je heel veel en bouw je ook een band op met de analisten die er al langer in zitten. Zorg er ook voor dat er een meer ervaren analist naar je dossiers kijkt, ze kunnen vast goed advies geven om bepaalde dingen beter te doen. Ook als je feedback op je werk krijgt van een Quality Checker, bel even met ze zodat je alles goed kan navragen. Ik wil nog meegeven dat ik het werk als Analist in KYC of CDD echt een goede startersfunctie vind, je leert heel snel hoe een grote organisatie functioneert, dus ik kan het iedereen aanraden die er interesse in heeft.”

Mis nooit een
Insight

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste inzichten.
Of volg ons op onze social kanalen