Anderen zochten ook

Kennisartikel

10 tips voor een professionele profielfoto op LinkedIn

Je hebt jouw droombaan gevonden en het moment is daar dat je gaat solliciteren. Je weet dat jouw LinkedIn profiel binnenkort opgezocht gaat worden, maar twijfelt over de geschiktheid van jouw profielfoto. Met deze 10 tips heb jij sowieso een geschikte profielfoto en ben je een stap dichter bij een fris LinkedIn profiel. Zo staat niets jou in de weg voor het binnen slepen van jouw droombaan!

1. Kies een recente foto

Gebruik geen oude foto van jezelf. Niet alleen geeft het een vertekend beeld van wie je nu bent, het leidt ook af van wat je te vertellen hebt in je sollicitatiegesprek als de recruiter zich alleen maar af vraagt hoe het kan dat jij dezelfde persoon bent als op jouw profielfoto.

2. Wees jezelf op de foto!

Straal op jouw foto uit wie je bent. Veel recruiters kijken eerst naar je LinkedIn-profielfoto voordat ze je benaderen of een afspraak met je inplannen. Zorg dat de foto daadwerkelijk overeenkomt met wie je bent, zodat er geen mismatch ontstaat. Hoe weet je zeker of jouw profielfoto past bij wie je bent? Stuur hem aan je familie of vrienden toe en vraag wat zij ervan vinden.

3. Zorg voor een rustige achtergrond

Kies een neutrale achtergrond. Een witte of zwarte achtergrond is altijd goed, zelfs kleurtjes werken prima. Pas wel op dat je zelf niet de kleur aanneemt van je achtergrond. Het is belangrijk om voor voldoende contrast te zorgen tussen je gezicht en de achtergrond. Vermijd daarom enorm drukke achtergronden.

4. Gebruik een foto met alleen jezelf

Gebruik een foto waar je alleen zelf op staat. Een foto van je favoriete huisdier? Leuk voor op Facebook, zeker niet op LinkedIn.

5. Lach op de foto

Zorg dat je lachend op de foto staat. Een lach zorgt ervoor dat je warmte uitstraalt en dus makkelijker benaderbaar bent. Je hoeft daarmee natuurlijk niet te overdrijven, de welbekende ‘tandpasta-glimlach’ is het andere uiterste.

6. Kies bewust je kleding uit

Draag passende kleding op de foto. Draag de kleding die je normaal gesproken ook naar je werk aandoet. Of nog beter, kijk eens rond op LinkedIn. Wat dragen collega’s die bij dit bedrijf werkzaam zijn? Zie je overal stropdassen, dan valt het waarschijnlijk in de smaak dat jij jouw profielfoto daarop aanpast.

7. Neem een ontspannen houding aan

Relax! Schud je schouders even los, wrijf even subtiel over je wangen, als je er klaar voor bent, vergeet dan niet in de camera te kijken. Wanneer je tegen iemand praat, kijk je je gesprekspartner ook aan.

8. Let op de afstand tot de camera

Je foto word kleiner gemaakt door het LinkedIn profiel. Zorg dus dat je niet te ver weg staat op de foto, maar natuurlijk ook niet té dichtbij. Deze foto’s werken niet, omdat je niet wordt herkend wanneer je te dicht op de lens staat. Ook foto’s met een filter of een kleurtje zijn niet aan te raden. Zorg voor een zo duidelijk mogelijk beeld van jouw profiel met zo min mogelijk afleiding.

9. Kwaliteit van de foto

Het is belangrijk dat je een foto kiest zonder ruis, oftewel: je foto moet een hoge resolutie hebben. Foto’s met hoge resolutie zijn minder korrelig en komen professioneler over. De gemiddelde telefoon van vandaag maakt prima foto’s. Gebruik het origineel voor LinkedIn, wil je dit op je desktop doen? Mail dan de foto in hoge resolutie naar jezelf.

10. Laat de foto maken

Last but not least: maak geen foto’s van jezelf met je telefoon in je hand (aka: save the selfies for Instagram). Als je toch wat in je handen wil hebben, kun je beter gebruikmaken van een vakinhoudelijk naslagwerk. Of vraag een collega of kennis je te helpen met het maken van je foto.

Je hebt een foto gemaakt, maar je twijfelt nog?

Niet helemaal zeker over je foto? Gebruik dan de tool Snappr. Deze analyseert foto’s op basis van AI op een tal van kenmerken. Na afloop krijg je tips om zo de perfecte foto te kiezen. Win-win!

Meer tips voor een sterk LinkedIn profiel

Wil je jouw LinkedIn profiel nog verder professionaliseren? In deze blogs lees je hoe je dit kunt doen:

  • Tips voor het maken van een goede LinkedIn profiel samenvatting
  • Op zoek naar een baan? De gids met alle LinkedIn tips! (2021 editie)
  • Tips om te participeren in LinkedIn groepen
  • Tips voor de perfecte LinkedIn headline

Mis nooit een
Insight

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste inzichten.
Of volg ons op onze social kanalen