Anderen zochten ook

Kennisartikel

Wat doet een compliance officer?

Een compliance officer is een functionaris binnen een financiële instelling die toezicht houdt en de verantwoordelijkheid heeft dat de geldende wet- en regelgeving wordt nageleefd. Hij/zij/x ziet erop toe dat er binnen de organisatie gewerkt wordt volgens de zelf opgestelde normen, waarden en regels en bewaakt daarnaast de integriteit van de organisatie. De functie kan in verschillende rollen bekleed worden, namelijk onafhankelijk als adviseur van een instelling of in dienst van het bedrijf, in een meer controlerende rol.

Wat doet een compliance officer?

Een compliance officer zorgt namens een financieel instelling, zoals een bank of verzekeraar, ervoor dat de wet- en regelgeving wordt ingevoerd en nageleefd. Deze regels worden opgelegd door de overheid of financiële toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Tegenwoordig beschikken veel grote bedrijven over een compliance afdeling. Ook werkt een compliance officer veel samen met verschillende afdelingen en personen. Het takenpakket van een compliance officer is gevarieerd en kent veel vrijheid en uitdaging. De belangrijkste taak is dat hij adviezen geeft op basis van de geldende (internationale) regelgevingen. Dit kan gaan over de regelgeving van het bedrijf, transacties, het gedrag van de werknemers of het opstellen van een compliance-risicoanalyse. Het is daarom van belang dat een compliance officer alles af weet van wet- en regelgeving en op de hoogte is van nieuwe ontwikkelingen.

Welke diploma’s heeft een compliance officer nodig?

In Nederland heb je drie mogelijkheden om de opleiding tot compliance officer te volgen. Dit kan bij het Nederlands Compliance Instituut, het NIBE-SVV en/of aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, in de vorm van een postdoctorale opleiding (wo-niveau). Om tot die opleiding toegelaten te worden heb je een afgeronde universitaire opleiding nodig die aansluit, bijvoorbeeld bedrijfseconomie, accountancy of een juridische studie. Ook dien je meestal over een aantal jaren werkervaring binnen compliance te beschikken om te kunnen starten in deze functie.

Wat is het salaris van een compliance officer?

Een compliance officer heeft meestal enige jaren werkervaring. Het salaris van een compliance officer bestaat uit een vast bedrag dat soms wordt aangevuld met een bonus. Een compliance officer met één tot drie jaar werkervaring verdient ongeveer €3300,- bruto per maand. Het salaris kan, afhankelijk van zijn of haar rol binnen de organisatie, nogal variëren. Zo verdient een ervaren compliance officer of iemand met een zwaarder takenpakket of verantwoordelijkheid ongeveer € 5500,- bruto per maand.

Mis nooit een
Insight

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste inzichten.
Of volg ons op onze social kanalen