Anderen zochten ook

Kennisartikel

Wat is Customer Due Diligence (CDD)?

De Engelse term ‘due diligence’ betekent letterlijk gepaste zorgvuldigheid. En die gepaste zorgvuldigheid is nodig. Weet wie je klanten zijn, of: know your client (KYC). Als CDD Analist ben je een detective, een speurder op zoek naar sporen die leiden naar financieel-economische criminaliteit: het KYC-principe helpt je om de bank beter te beveiligen. Ontdek visueel wat doet een CDD analist en wat CDD is.

Vaak wordt een dergelijke CDD functie gecombineerd met een functie als FEC Analist. FEC staat voor Financiële Economische Criminaliteit. Bij Octas.Statera kun je voor beide functies terecht! Als FEC Analist ben je verantwoordelijk voor het bestrijden van de gevolgen van Financiële Economische Criminaliteit voor de bank en haar betrokken partijen.

Wat doet een CDD Analist?

CDD (Customer Due Diligence) is een onmisbaar onderdeel geworden van een integere bedrijfsvoering. Van steeds meer organisaties wordt verwacht dat zij hun klanten kennen. De afgelopen jaren is veiligheid en zorgvuldigheid steeds belangrijker geworden in de financiële wereld. Want praktijken zoals witwassen, fraude en terrorisme zijn zaken waar we helaas nog steeds veel mee te maken hebben. Customer Due Diligence (CDD) is letterlijk een manier om erachter te komen wat het doel van de klant is bij de bank. Een CDD Analist bijvoorbeeld pluist dit onderzoek goed uit. Nieuwsgierig geworden? Lees dan “een dag in het leven van een CDD analist” over de werkzaamheden van een CDD Analist.

Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (WWFT)

Alle Europese banken krijgen tegenwoordig te maken met allerlei wettelijke verplichtingen voor de identificatie en acceptatie van klanten met diepgravende onderzoeken als gevolg. In een Customer Due Diligence proces wordt onderzocht wat het reputatierisico voor de bank is als zij de samenwerking aangaan met een bepaalde klant. Dat kan zowel een zakelijke als een particuliere klant zijn. Dit reputatierisico is vastgelegd onder de internationale AML (Anti-Money Laundering) regelgeving.

In Nederland is dit de WWFT: de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De WWFT heeft als doel witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden. Witwassen houdt in dat illegaal verkregen vermogen legaal wordt gemaakt, zodat de illegale herkomst niet langer zichtbaar is. Er is sprake van terrorismefinanciering als vermogen wordt gebruikt om terroristische activiteiten mogelijk te maken. Als Analist binnen het domein Compliance ben je dus een soort van toezichthouder die ervoor zorgt dat de bank deze wetten altijd nastreeft.

Mis nooit een
Insight

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste inzichten.
Of volg ons op onze social kanalen