Anderen zochten ook

Kennisartikel

Wat is KYC en wat doet een KYC Analist?

De betekenis van KYC, ofwel Know Your Client of Know Your Customer, is een grondregel dat financiële instellingen verplicht stelt om te onderzoeken en verifiëren wie hun klant is.

Wat is KYC?

De betekenis van KYC, ofwel Know Your Client of Know Your Customer, is een grondregel dat financiële instellingen verplicht stelt om te onderzoeken en verifiëren wie hun klant is. Zowel particulieren, als zakelijke klanten. KYC draagt bij aan het thema Customer Due Diligence (CDD). Het doel van KYC is vaak om de identiteit van de klant vast te stellen. KYC wordt steeds belangrijker in de financiële wereld en beschermt in feite de maatschappij tegen financiële criminaliteit. Financiële organisaties werken nauw samen met de overheid om financiële criminele activiteiten op te sporen en te bestrijden.

In Nederland is dit principe zelfs in de wet vastgelegd, dit heet de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Naast het maatschappelijke belang van het voorkomen van criminaliteit, is klantonderzoek ook een belangrijk onderdeel van de integriteit en reputatie van financiële instellingen. Het KYC-principe zorgt bij de consument voor vertrouwen in de financiële sector. Met KYC zorg je ervoor dat het witwassen van crimineel geld aan het licht komt en organisaties sporen hiermee zelfs de financiering van terroristische organisaties op.

Wat is een KYC analist?

Een KYC analist, of CDD analist, is een soort detective die speurt naar sporen die leiden naar financieel-economische criminaliteit. Een KYC analist doet namens een financiële instelling onderzoek naar mogelijke financiële criminele activiteiten, zoals witwassen en financieren van terrorisme. Het is hierbij belangrijk dat een KYC analist zijn of haar klanten goed leert kennen. Je leert je klanten te kennen door vooral analyses uit te voeren en het inzien van data en documenten. Het werk van een KYC analist lijkt veel dat van een data analist. Als KYC analist moet je goed kunnen analyseren en oog hebben voor details. Als je misstanden opspoort, moet je je opdrachtgever overtuigen van je standpunt. Bedrijven raken namelijk niet graag klanten kwijt. Het is dus van belang om goed te beredeneren waarom een klant als risicovol wordt beoordeeld.

Wat doet een KYC analist?

Een KYC analist kent vele variërende werkzaamheden. Dit omvat onder andere het checken van identiteiten, het screenen van klanten en het ondersteunen van de overheid om fraude en financiële criminaliteit te voorkomen. Deze KYC-werkzaamheden helpen bij het opsporen van verdachte transacties en het in kaart brengen van geldstromen van grote klanten. Hierbij kan je denken aan vragen als: waar komen de geldstromen precies vandaan? Zijn deze eerlijk verdiend? Hebben deze geldstromen een dubieuze herkomst? Daarnaast worden zaken als belastingontduiking of mensensmokkel bestreden als KYC analist. Daardoor heb je als KYC-analist een grote verantwoordelijkheid en is een functie bij de bank zeker niet saai!

Mis nooit een
Insight

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste inzichten.
Of volg ons op onze social kanalen